O nama

Plan ekipe okupljene oko projekta Inđijski Nezavisni Mediji je osnivanje prvog, registrovanog nezavisnog medija u Sremu.

Iako relativno novi na virtuelnom medijskom nebu, naša priča počela je pre više od decenije osnivanjem Indjija Cafe-a.

Zamišljen kao forum, Indjija Cafe ubrzo postaje portal koji za razliku od ostalih lokalnih medija, svojim čitaocima pruža objektivnu informaciju. Često tekstovi nisu odgovarali ljudima u vlasti ili onima koji su bliski njima i upravo to je doprinelo popularnosti Indjija Cafe-a među stanovnicima opštine Inđija. Prepoznata je istina, realnost bez imalo ulepšavanja ili dodvoravanja bilo kome.

Nakon decenije, urednica portala Indjija Cafe, Valentina Jovanović uspostavlja saradnju sa dugogodišnjom novinarkom iz Inđije, Vericom Marinčić.

Ostatak Srbije obratio je pažnju na Indjija Cafe kada je ovaj portal objavio vest o postavljanju boljikave žice na gradskom bazenu, 27. juna 2018. godine. Svi najznačajni mediji u zemlji ali i okruženju su vest preneli. Tada Indjija Cafe postaje “meta” lokalnih vlasti.

U njihovu zaštitu stala su udruženja novinara – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) kao i Udruženje novinara Srbije (UNS). Reagovala su sva tri udruženja novinara i prilikom napada na ekipu Indjija Cafe-a koji se dogodio nakon objavljivanja fotografije automobila koji je u vlasništvu pripadnika “Noćnih vukova”. Tada su se oglasili OEBS i Reporteri bez granica, koji su pozvali vlasti u Srbiji da zaštite novinarku Inđija Cafe-a, Vericu Marinčić. Bezrezervnu podršku novinarki Verici Marinčić pružila je Fondacija Slavko Ćuruvija i portal Cenzolovka čiji je ona stalni saradnik.

Nakon tih poprilično burnih vremena, ekipa Indjija Cafe-a rešila je da “pojača” priču i osnuje novi portal IN Medija.

Verici i Valentini se prvo priključila Emilija Gorjanović, profesor srpskog jezika i autor kultne radijske emisije “Puls 96” koja se emitovala na Radio Inđiji a zatim i Miodrag Blečić, novinar Vojvođanskog istraživačko – analitičkog centra (VOICE) i član Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Pored njih četvoro, portal IN Medija čine i stalni kolumnisti Goran Drča i Džentlmen Smit. Saradnici su i Mirjana Barićak kao i Nenad Babić.

Zajednički cilj ekipe Indjija Cafea i IN Medija (Inđijski Nezavisni Mediji) je – Objektivno, nepristrasno, istinito i pravovremeno izveštavanje.