Petar Kočić, borac za slobodu

0
55
Petar Kočić
Wikipedia

Petar Kočić je rođen 29. juna 1877. godine u selu Stričići kod Banja Luke. Rođen u vreme austrougarske okupacije borio se protiv nacionalnog ropstva. Iz gimnazije u Sarajevu izbačen je zbog javnih nastupa protiv vlasti pa je školovanje završio u Beogradu živeći na ivici siromaštva. Kao student slavistike u Beču gladovao je danima jer nije hteo ni od kog da traži ništa. Oženio se 1904. godine i dobio sina koji je preminuo sa tri godine. Žena Milka ga je posećivala po zatvorima i bila mu je večita podrška. Posle njegove smrti nikad se nije udala.

Glavne teme Kočićevog dela su težak život seljaka i želja za slobodom. Odlično je slikao podzemne i podsvesne virove ljudske prirode i strasne i bujne temperamente. Svojim delom služio je istini i pravdi, zbog čega je i tamnovao i emigrirao.

Njegovo najpoznatije delo Jazavac pred sudom napisano je 1904. godine. u Beču. Kočić u njemu ismeva okupatora i delo je, naravno, bilo zabranjeno, ali je bilo toliko traženo da je krišom unošeno u Bosnu, ručno prepisivano i krišom izvođeno na pozornicama.

Petar Kočić u Kapetanovoj kuli.

Za vreme Prvog svetskog rata Kočić je dospeo u duševnu bolnicu, takozvanu Kapetanovu kulu, jedinu slobodnu teritoriju u Beogradu (jer je Nemcima bilo prekomplikovano da se bave “ludacima”).

Neki kažu da je bio potpuno zdrav i da je tu samo sklonjen, a neki da se bio razboleo i zbog smrti sina i zbog stalnih progona i zatvaranja.

U njoj je i umro ne dočekavši kraj rata, ne dočekavši slobodu.

Autor: Emilija Gorjanović

POSTAVI ODGOVOR

Napišite komentar
Unesite svoje ime